img

A Subaru immár 5 millió EyeSight rendszerrel felszerelt járművet értékesített világszerte

Brüsszel, 2022. augusztus 31. – A Subaru Corporation ma bejelentette, hogy az EyeSight vezetéstámogató rendszerrel felszerelt Subaru járművek összesített globális értékesítése ez év júniusában meghaladta az ötmillió darabot. A mérföldkő 14 év és egy hónap elteltével valósult meg, a rendszer 2008. májusi, Japánban történő első bevezetése óta.

EyeSight 5M

Az EyeSight világelsőként kínált kizárólag sztereó kameratechnológián alapuló vezetéstámogató funkciókat, mint például az adaptív sebességtartó automatikát és az ütközés előtti fékezést, amely nemcsak más járműveket, hanem gyalogosokat, kerékpárosokat és motorosokat is észlel a jármű haladási irányában.

Az EyeSight-tal felszerelt modellek jelenleg a Subaru globális eladásainak 91%-át*1 adják.

Európában a technológia 2014-es bevezetése óta több mint 145 ezer darab EyeSight-tal felszerelt járművet adtak el.

A sztereó kameratechnológia kiváló felismerési képességeinek köszönhetően az EyeSight folyamatosan a legjobb értékeléseket kapta független intézetektől világszerte, és az évek során hozzájárult a Subaru preventív biztonsággal és baleset-megelőzéssel kapcsolatos eredményeinek erősítéséhez.

A Subaru a japán Közlekedési Balesetkutató és Adatelemző Intézet (ITARDA) adatain alapuló tanulmányban kimutatta, hogy az EyeSight-tal felszerelt járművek baleseti aránya mindössze 0,06% Japánban*2, míg az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet, az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) által készített tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az Egyesült Államokban a rendszer akár 85%-kal csökkenti a sérülésekkel járó ráfutásos balesetek számát*3.

A Subaru Europe saját felmérése szerint, a megkérdezett vásárlók 95%-a nyilatkozott úgy, hogy biztonságosabbnak érzi magát az EyeSight-tal felszerelt jármű vezetése közben, 35%-uk arról számolt be, hogy a rendszer legalább egy balesetet elkerült, és az ügyfelek 87%-a ezt jelölte meg a Subaru jármű megvásárlásának kulcsfontosságú okának*4.

A Subaru ütközésmegelőző rendszerének – az EyeSight vezetéstámogató technológiának – legújabb generációjának köszönhetően a Subaru Outback a legmagasabb, 95%-os eredményt ért el a biztonsági asszisztensek értékelésekor az összes járműosztályban*5 a 2020-2021-es Euro NCAP*6 biztonsági teszten, és ez egyben a Subaru által valaha elért legjobb eredmény a biztonsági asszisztensek töréstesztjein.

A járművekre szerelt sztereó kamerák 1989-es fejlesztésének elindítása óta több mint 30 éve a Subaru folyamatosan fejleszti sztereó kameratechnológiáját, amely az EyeSight alapvető összetevője.
A legújabb generációs EyeSight egy újratervezett sztereó kamerával van felszerelve, amely sokkal szélesebb látószöggel rendelkezik, és a továbbfejlesztett képfelismerő és -feldolgozó szoftverrel kombinálva számos vezetéstámogató funkciót kínál a balesetveszélyes helyzetek széles körében.

A fentieken túlmenően a Subaru Japánban bemutatta az EyeSight X fejlett vezetéstámogató rendszerét. Az új sztereó kamerával, az első és a hátsó lökhárítóban elhelyezett négy radarérzékelővel, az újonnan kifejlesztett nagyfelbontású térképpel és a jármű helyzetének pontos helymeghatározásával, valamint egyéb fejlett technológiákkal kombinált EyeSight X kibővített funkciókat kínál – mint például a sávváltást segítő asszisztens, a kanyarban történő sebességszabályozás, valamint a forgalmi torlódásokkor használható, a kormány elengedését lehetővé tévő vezetési asszisztens –, amelyeknek köszönhetően még biztonságosabb és kényelmesebb vezetési élményt nyújt a japán autópályákon.

2020-ban a Subaru megnyitotta Tokió Shibuya területén a Subaru Lab-ot, egy mesterséges intelligenciával foglalkozó tudásbázist, ahol kutatást és fejlesztést végeznek annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia döntési képességeit integrálják az EyeSight sztereó kameratechnológiájába, a járművek biztonságának további fokozása érdekében.

A Subaru továbbra is kiemelt figyelmet fordít az elsődleges, aktív, megelőző, passzív és összekapcsolt biztonsági technológiáinak fejlesztésére, amelyek alátámasztják az All-Around Safety filozófiáját, hogy „élvezetet és nyugalmat” biztosítson ügyfelei számára szerte a világon.


*1 A 2021-es globális eladások alapján. Nem tartalmazza az OEM járműveket.
*2 A Subaru számítása a 2014 és 2018 között eladott EyeSight (ver.3) Subaru járművek száma (456 944 darab) és az IARDA adatai (259 ráfutásos baleset) alapján történt.
*3 Az EyeSight rendszerrel felszerelt MY2013-2015 Subaru modellek 2017. januári IIHS-jelentési adatai alapján a 2014-es évben az Egyesült Államokban.
*4 Egy Európa-szerte 3440 EyeSight rendszerrel felszerelt autótulajdonos körében végzett belső felmérés alapján.
*5 Subaru Outback biztonsági asszisztens (Safety Assist) értékelési pontszáma: 95% a legújabb Euro NCAP értékelési protokoll alkalmazásakor (2020-2022), az ide vonatkozó legutóbbi teszt szerint.
*6 Európai kormányok és európai autózási és fogyasztói szervezetek képviselőiből álló független szervezet.

2022-08-31 Subaru